Spreuk van de Maand

Spreuk van de Maand

zondag 24 januari 2010

Snelle plaatkoek


Supersnelle plaatkoek:

Voor het deeg:
500gr. bloem
1 zakje gist (7gr) of 500gr. zelfrijzend bakmeel

200gr. fijne tafelsuiker
1,5tl vanillesuiker
1tl kaneel
1 ei
250gr roomboter of margarine (in stukjes)

100gr. gehakte of geschaafde amandelen (voor de bovenlaag)

Voor de vulling:
ongeveer 1l. versgekookte appelcompote of om het snel te houden gewoon uit een potje van de supermarkt! ;o)
Naar smaak aan te vullen met bv. 100gr. rozijnen of andere stukjes meegekookt fruit zoals perzik, abrikoos, banaan... Je fantasie kan niet groot genoeg zijn!

* Verwarm de oven voor op 180C en bekleed een bakblik met kleine opstaande rand(30x40cm) met bakpapier.
* Alle ingrediënten voor het deeg (zonder amandelen) in een kom en mix tot een kruimeldeeg (zo'n 10 min.).
* De helft van het deeg gelijkmatig verdelen over de bodem van het bakblik en en aandrukken.
*Meng de vulling en verdeel deze over de bodem.
*Roer de amandelen door de rest van het deeg en strooi dit over de vulling. (Door het iets aan te drukken heb je straks een koek die wat minder kruimelt, handig met kleine kinderen! ;o))
*Bak de koek 50min.
*Af laten koelen voor het aansnijden.

Hm, lekker met een beetje slagroom... Eet smakelijk!

Quick crumpet: (says the translation machine...)

For the dough:
500gr flour
1 bag yeast (7gr)
200gr fine sugar
1,5 ts vanilla sugar
1ts cinnamon
1 egg
250gr butter (in pieces)

100gr almonds (shaved or crushed)

For the filling:
About 1l fresh cooked apple compote or to keep it quick jars from the supermarket. ;o)
Additional you can add 100gr raisins or cook some other fruits with the apples like peach, apricot, banana... Just imagine what else could taste good!

* Pre-heat oven on 180C and cover a baking tray with small flange(30x40cm) with baking paper
*Put all the ingredients (without almonds!) in a bowl and mix to a crumble dough (about 10min)
Take half of the dough and spread over the bottom of the tray, push down a little.
*Mix the apple compote and raisins and spread over the bottom
*Mix the almonds through the dough and spread over the filling. (push this layer down a little if you want a less crumbly cake, like when eating with children! ;o))
*Bake for 50min
*Let cool for a while before cutting

Yummie, add some whipcream... Enjoy!